Εισαγωγή

 

Η ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία (Digital Subtraction Angiography, DSA) είναι μία απεικονιστική εξέταση υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, η οποία καλείται να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούν την αγγειακή ανατομία και αιμοδυναμική, με τη χρήση ακτινών Χ και σκιαγραφικού μέσου.

 

Η τεχνολογική εξέλιξη συνέβαλλε στη κατασκευή συσκευών (ψηφιακοί αγγειογράφοι), οι οποίες μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων μετατρέπουν την ακτινογραφία σε ψηφιακή εικόνα. Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της εικόνας, εκτός από την σκιαγραφική ουσία που εγχέεται ενδοαγγειακά. Η σκιαγραφική ουσία ακολουθεί τη φυσιολογική αιματική ροή από της αρτηρίες προς τις φλέβες. Με αυτό τον τρόπο παίρνοντας μια σειρά ακτινογραφιών μετά από έγχυση σκιαγραφικού στο υπό εξέταση αγγείο, απεικονίζεται αποκλειστικά και με μεγάλη ακρίβεια ο αυλός των αγγείων μέσα από τα οποία διέρχεται το σκιαγραφικό.

 

 

 

Ποια αγγεία εξετάζονται;

 

Με την εξέταση μπορούν να ελεγχθούν τα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα.


Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση διενεργείται στην αίθουσα του ψηφιακού αγγειογράφου από εξειδικευμένους γιατρούς ακτινολόγους, με την υποστήριξη ακτινοτεχνολόγων και νοσηλευτών.

 

Μετά από τοπική αναισθησία γίνεται παρακέντηση με λεπτή βελόνα της μηριαίας αρτηρίας ή της βραχιονίου αρτηρίας και τοποθετείται αιμοστατική βαλβίδα (θηκάρι) στο σημείο αυτό. Διαμέσου της βαλβίδας προωθείται ένας λεπτός σωλήνας (καθετήρας) εντός του αγγειακού δικτύου και ακολουθεί εκλεκτικός καθετηριασμός του ή των υπό εξέταση αγγείων. Στη συνέχεια εκτελούνται πολλαπλές εγχύσεις σκιαγραφικού και λήψη εικόνων. Κατά τη διάρκεια των εγχύσεων και για μερικά δευτερόλεπτα ο ασθενής νιώθει αίσθημα ζέστης στη περιοχή κατανομής του αγγείου.

 

 

     

 

 

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 30 λεπτά και μετά την ολοκλήρωσή της, αφαιρείται ο καθετήρας και το θηκάρι και εφαρμόζεται πιεστική περίδεση στο σημείο της παρακέντησης για 12 ώρες. Οι ασθενείς στους οποίους έγινε παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις για τις επόμενες 12 ώρες, ενώ αυτοί στους οποίους παρακεντήθηκε η βραχιόνιος αρτηρία μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα.

 

Τι κίνδυνο έχει η εξέταση;

 

Η εξέταση συσχετίζεται με μικρό κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής είναι ιδιαίτερα μικρή όταν η εξέταση εκτελείται από έμπειρο γιατρό (ποσοστό μικρότερο του 1 ανά 300 περιπτώσεις). Μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή εκχυμώσεις στη βουβωνική περιοχή ( σε ποσοστό μικρότερο από 5 στις 100 περιπτώσεις ) και το σκιαγραφικό μπορεί πιθανά να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό των νεφρών. Αλλεργική αντίδραση είναι πιο πιθανή στην περίπτωση που έχετε ιστορικό αλλεργίας σε φάρμακα ή ορισμένες τροφές, ή αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα ή έκζεμα. Άτομα που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση σε σκιαγραφική ουσία στο παρελθόν θα πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό που θα διενεργήσει την εξέταση.

Εάν η νεφρική σας λειτουργία δεν είναι φυσιολογική και ειδικότερα εάν είστε διαβητικός με παθολογική νεφρική λειτουργία μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια χορήγηση υγρών πριν και μετά από την εξέταση ώστε να προστατευτούν κατά το δυνατόν οι νεφροί.

 

Χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ακτινοβολίας (ίδια με εκείνη που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια διατλαντικής πτήσης).

Λαμβάνοντας υπόψη τους σπάνιους αυτούς κινδύνους, η αγγειογραφία ακόμα θεωρείται το χρυσό πρότυπο για την αγγειακή νόσο που σημαίνει ότι αποτελεί την εξέταση με την οποία συγκρίνονται όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις.